Харчова алергія чи непереносимість?

Багато пацієнтів звертаються на консультацію до лікарів із впевненістю що у них алергія на їжу, однак у більшої частини виявляється що це непереносимість продуктів або перехресна реактивність на пилок дерев чи трав, кліщів домашнього пороху. Більшість симптомів алергії та непереносимості є схожі, але механізм розвитку цих реакцій та лікування кардинально відрізняється. Якщо це справжня алергія, то продукти викликають активацію імунної системи і можливий розвиток анафілаксії. Також деякі продукти харчування мають подібні  білки з пилковими чи побутовими алергенами тому якщо у вас виникає свербіж в роті чи висипання після вживання яблука, черешень, абрикосів – можливо у вас алергія на березу. Якщо у вас є алергія на амброзію – можливий розвиток алергії на диню та банан. Це називається перехресними реакціями.

Непереносимість продуктів має інший механізм розвитку, виникає переважно у пацієнтів із захворюваннями шлунково-кишкового тракту і потребує специфічної діагностики та лікування. Дане захворювання не є небезпечним для життя. Однак знижує якість життя пацієнта через постійні проблеми процесом травлення. Дане захворювання добре піддається лікування.